Dermatologie

Psoriasis
Impact

22-1324 DEUCRA campagnebeeld_banner_header.jpg
22-1324 DEUCRA campagnebeeld_banner_header.jpg

Ziektelast en comorbiditeiten1

Patiënten met psoriasis, met name degenen met een matige tot ernstige ziekte, lopen een hoog risico op het ontwikkelen van andere chronische en ernstige medische aandoeningen. Ongeveer 75% van de patiënten met psoriasis heeft ten minste één comorbide aandoening. De last van comorbiditeiten neemt toe met de ernst van de ziekte. Bij de meeste comorbiditeiten geassocieerd met psoriasis zijn een ontregelde immuunrespons en chronische ontsteking waargenomen als primaire pathofysiologische gebeurtenissen.

Bij de meeste comorbiditeiten geassocieerd met psoriasis zijn een ontregelde immuunrespons en chronische ontsteking waargenomen als primaire pathofysiologische gebeurtenissen.

Psoriasis wordt in verband gebracht met meerdere comorbiditeiten, een kortere levensduur en een verhoogd risico op algehele mortaliteit. Een retrospectieve studie die controleerde voor belangrijke risicofactoren van mortaliteit suggereerde dat ernstige psoriasis een belangrijke risicofactor is bij het voorspellen van mortaliteit. Volgens de studie, bij patiënten met ernstige psoriasis in vergelijking met de normale bevolking:

  • Mannen stierven 3,5 jaar eerder
  • Vrouwen stierven 4,4 jaar eerder

Studies naar ernstige psoriasis die zijn gecontroleerd op cardiovasculaire en andere risicofactoren, suggereren dat psoriasis zelf een onafhankelijke risicofactor kan zijn voor vroegtijdig overlijden.


Autoimmuunziekte

icn_autoimmune_disease_ppl - Square.png

Artritis psoriatica is een van de meest voorkomende comorbiditeiten bij patiënten met psoriasis, gevolgd door comorbiditeiten gerelateerd aan het metabool syndroom. Artritis psoriatica zal verderop in dit hoofdstuk uitgebreider worden besproken. Psoriasis is ook in verband gebracht met de ontwikkeling van inflammatoire darmaandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Mogelijke mechanismen die aan deze associatie ten grondslag liggen, zijn onder meer gedeelde genetische gevoeligheid, immuundisfunctie, systemische ontsteking en darmdysbiose.


Kanker

icn_melanoma_ppl - Square.png

Studies suggereren dat psoriasis gepaard gaat met een licht verhoogd basisrisico op lymfoproliferatieve aandoeningen en een verhoogd risico op lymfohematopoëtische kankers. Hoewel moeilijk te beoordelen als gevolg van verwarring door fototherapie en immunosuppressieve therapie, suggereert bewijs ook dat de basislijncijfers van niet-melanome huidkankers verhoogd zijn bij patiënten met psoriasis.


Hart- en vaatziekten en cardiometabolische aandoeningen

 icn_cardio_diseases_ppl - Square.png

Individuele onderzoeken en meta-analyses hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen (HVZ) aangetoond bij patiënten met psoriasis, vooral bij patiënten met ernstige psoriasis. Het is echter nog niet definitief vastgesteld of het waargenomen verhoogde cardiovasculaire (CV) risico direct toe te schrijven is aan psoriasis, aangezien de meeste tot nu toe uitgevoerde studies er niet in zijn geslaagd om de traditionele CV risicofactoren adequaat te controleren. De traditionele cardiovasculaire risicofactoren die naar verluidt hoger zijn bij personen met psoriasis, zijn onder meer roken en overmatig alcoholgebruik, evenals de bepalende kenmerken van het metabool syndroom, hypertensie, dyslipidemie, abdominale obesitas en insulineresistentie.


Geestelijke gezondheid en psychiatrische stoornissen

icn_care_partners_ppl - Square.png

Psoriasis kan een diepgaand effect hebben op het fysieke en psychosociale welzijn en de levenskwaliteit van patiënten. Veel patiënten met psoriasis ervaren zelfbewustzijn, verlegenheid, depressie, sociaal isolement en stigmatisering. Patiënten met psoriasis hebben ook een significant grotere kans op zelfmoordgedachten, zelfmoordpogingen en geslaagde zelfmoorden dan de algemene bevolking.


Meer weten over psoriasis

Referenties:
1. Amin M, Lee EB, Tsai T-F, et al. Psoriasis and co-morbidity. Acta Derm Venereol. 2010;100:adv00033.

IMM-NL-2400011