Dermatologie

Psoriasis

22-1324 DEUCRA campagnebeeld_banner_header.jpg
22-1324 DEUCRA campagnebeeld_banner_header.jpg

Psoriasis1

icn_melanoma_ppl - Square.png

Psoriasis is een chronische, niet-infectieuze, immuungemedieerde huidaandoening met een aantal unieke epidemiologische kenmerken

  • Psoriasis is het gevolg van een polygene aanleg gecombineerd met omgevingstriggers zoals trauma, infecties, medicijnen en psychologische stress.

  • Psoriasis is een chronische, immuungemedieerde aandoening die meestal de huid aantast, maar het is niet alleen een dermatologische aandoening.

  • Psoriasis vertegenwoordigt een systemisch ziekteproces waarbij tot 20%-30% van de patiënten artritis psoriatica heeft ontwikkeld of zal ontwikkelen die verband houdt met psoriasis.2

Matige tot ernstige psoriasis wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Psoriasis wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes, maligniteiten en een verminderde kwaliteit van leven. Bovendien lopen patiënten met psoriasis een verhoogd risico op depressie, angst en zelfmoordgedachten.3

De meest voorkomende vorm van psoriasis, die ongeveer 80%-90% van de patiënten treft, is plaque psoriasis (psoriasis vulgaris).

Klik op de links in de onderstaande tegels om meer te weten te komen over de betreffende onderwerpen:


Meer weten?

Wilt u meer weten over de laatste onderzoekresultaten of heeft u andere vragen? Neem dan contact met mij op, ik vertel u graag meer. 

Sandra

Sandra Paulissen

Medical Science Liaison Innovative Medicines

Heeft u een vraag?
Carin block image

Carin Lunenburg

Medical Science Liaison Innovative Medicines

Heeft u een vraag?
Thijs

Thijs Resink

Medical Advisor Dermatology

Heeft u een vraag?

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van interessante nacholingen en ontwikkelingen binnen dermatologie?

Referenties:
1. Alexis AF, Blackcloud P. Psoriasis in skin of color: Epidemiology, genetics, clinical presentation, and treatment nuances. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(11):16-24.
2. Menter A. Psoriasis and psoriatic arthritis overview. Am J Manag Care. 2016;22(8 Suppl):s216-224.
3. Amin M, Lee EB, Tsai T-F, et al. Psoriasis and co-morbidity. Acta Derm Venereol. 2010;100:adv00033.
4. Dopytalska K, Sobolewski P, Blaszczak A, et al. Psoriasis in special localizations. Reumatologia. 2018;56(6):392-398.

IMM-NL-2400011